skip to Main Content

22 maart

zondag vanaf 10:30

Kerkdiensten

Marthe de Vries en Karin Kuijper: ‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’

Marthe de Vries was voorganger in Wassenaar tot januari 2019. Ze is nu remonstrants predikante in de Geertekerk Utrecht. “Verhalen vormen voor mij een rode draad in mijn predikantschap: de verhalen van de mensen in de gemeente, de mensen die je onderweg ontmoet, maar ook de verhalen uit de geschiedenis, de grote verhalen uit de bijbel en andere wijze tradities. Misschien is dat ook wel de belangrijkste taak van een predikant: om goed te kunnen luisteren.” Op 22 maart is het een bijzondere dienst waarin het muziekstuk “Die sieben letzten Worte” centraal staat. 

‘Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze’ is een compositie die Haydn in 1786 in opdracht van de bisschop van Cádiz (Zuid-Spanje) componeerde voor de Goede Vrijdagviering in de kathedraal Santa Cueva. Iedere zetting van de tekst wordt uitgedrukt door puur instrumentale muziek. Dit samenkomen van woord en muziek maakt een intense beleving mogelijk bij hetgeen zich afspeelde. Na elke Sonate volgt een kleine pauze zodat men zich kan bezinnen en voorbereiden op de volgende tekst. Het gehele werk duurt iets meer dan een uur. ‘Het is een werk over woorden zonder woorden’ schreef Haydn aan zijn uitgever. 

Van het werk bestaan verschillende versies. Na de oorspronkelijke orkestversie (1786-1787) volgden het strijkkwartet en de pianosoloversie (1787), die hij zelf niet schreef, maar wel redigeerde en goedkeurde.  Het geheel bestaat uit een inleiding en de zeven laatste woorden, die Jezus aan het kruis spreekt. Een instrumentale verbeelding van de aardbeving, die zich na de kruisiging voltrekt, besluit het werk.

Karin Kuijper bespeelt de vleugel.

Organist bij de dienst is Hero de Boer

 

Back To Top
×Close search
Zoeken