skip to Main Content
Agenda
Kunst in de kerk

Op dit moment is in de kerk een expositie te zien van het werk van Dons van der Gronden.

Dons van der Gronden

Dons van der Gronden – Deppe heeft op aanraden van haar tekenleraar van het Kennemer Lyceum, Anton Pieck, van 1949 tot 1954 de opleiding ‘tekenen en schilderen’ gevolgd aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag. Zij kreeg onder meer les van Rein Drayer, Willem Roozendaal, Wim Schofer, Hans Vogelpoel en Paul Citroen. Omdat zij in de 70-er jaren ging werken met textiel is zij cursussen gaan volgen aan de Haagse Vrije Academie, om zich in deze materie te verdiepen.

Gedurende haar textielperiode heeft zij zich vooral, en met succes, beziggehouden met het maken van portretten in textiel. Dons noemde het ‘lapperellen’. Zij kreeg ook grote bekendheid door haar optreden op de televisie, waarin zij haar wijze van werken kon uitleggen. Ook heeft zij een grote expositie gehad in het Textielmuseum in Tilburg. Daarnaast maakte zij landschappen in textiel, een voorloper voor de landschapsschilderijen, die thans een specialisme van haar zijn.

Dons schildert in olieverf, acryl en aquarel. Haar duin- en polderlandschappen vinden hun oorsprong in Wassenaar, Katwijk en Noordwijk, maar ook ver daarbuiten. Daarnaast schildert zij bloemen, stillevens, portretten en berglandschappen in de Franse Alpen. Sinds de jaren tachtig exposeert zij in Nederland, maar ook internationaal, waaronder in Engeland en België.

Inmiddels is Dons ver in de tachtig en woont zij in De Burcht. Zij schildert, exposeert en verkoopt nog steeds met veel plezier.

Over haar werk zegt zij “Mijn werken kunnen bij iedereen verschillende reacties oproepen; het zijn werken die je innerlijk beleeft. Het is een filosoferen over het leven. Dit uit zich in onderzoek naar wat belangrijk is. Voor mij is dat verbinding.” In het werk vind je dat terug in een wisselend focus.

Zelf aan de slag, Fotokring

Wil je met  een ander oog te kijken naar de wereld, en dit vastleggen? Dan ben je van harte welkom om mee te doen met de fotokring. Stuur een mailtje aan de secretaris van het bestuur.

Recent werk van de Fotokring gemaakt in de Hortus Botanicus in Leiden en in Museum Voorlinden in Wassenaar.

 

Back To Top
×Close search
Zoeken