Skip to content
Agenda
Wat komen gaat, Cybercafe

Wat is het Cybercafé?

In het jaar 2000 is het Cybercafé opgezet om ieder die daar behoefte aan heeft te leren omgaan met alle mogelijkheden die het digitale tijdperk biedt. De focus is inmiddels veranderd: sinds ‘Corona’ wordt meestal door Rietje Knaap een actueel of (kunst)historisch onderwerp voorbereid. Over het gekozen onderwerp  wordt op vrijdagochtend vanaf 10 uur tijdens een Zoombijeenkomst een PowerPointpresentatie gegeven. Daarna gaan we er met elkaar over discussiëren.

Wilt u meedoen? Meld u dan via aanmelden@vrijzinniginwassenaar.nl 

U ontvangt dan op vrijdagochtend een link om deel te nemen aan de bijeenkomst. 

 

Agenda

3 januari 2025

‘400 jaar Nederland – Japan’ is een uitgave van NWO, die verscheen in het jaar 2000. Op de laatste pagina staat ‘mr Van Agt’ die actief bezig is met een schop, op de eerste pagina staat gedrukt: ‘Van openheid naar geslotenheid. De vroege jaren op ‘Hirado’, 1600 – 1640′. ‘De reis van de Liefde’. We slaan zomaar het boek open, op pagina 82, een nieuw hoofdstuk met de titel: ‘De ziel van het christendom, de ziel van een handelsnatie’. Op pagina 100: ‘Het kruidenboek van Dodoneus’. Enz. We gaan er een aantal uitkiezen waarvan we denken dat het ons allemaal zal boeien. Sommige hoofdstukken zijn lang en andere kort. Laat u verrassen!

vrijdag 27 december

De laatste aflevering van het Cybercafé van 2024 is in de achterzaal van het gebouw van de NPB van de Vrijzinnigen in Wassenaar. Het is een bijeenkomst van jong, waarbij de jongeren van vèr komen, en oud! Derek en Sophia zijn weer met hun ouders Antien en Byron in het land en zij zouden jullie graag ontmoeten. De jongeren zijn al heel vroeg in aanraking gekomen met de NPB en  steeds meegenomen naar de bijeenkomsten. Nu zijn het jong volwassenen. Dat we bij elkaar komen gaat van hen uit: ze vinden het fijn om weer een bijeenkomst bij te wonen. Ze zullen vertellen hoe het met ze gaat, wat ze studeren, organiseren enz. Ook de ouders zien er naar uit de leden van het Cybercafé weer te zien!

vrijdag 20 december

‘La Guerre des Camisards’ – De Camisards waren Hugenoten uit de woeste en geïsoleerde Cevennen en omliggende streken in Zuid-Frankrijk. Begin 1700 kwamen ze in opstand tegen de vervolgingen vanaf de herroeping van het Edict van Nantes door Lodewijk XIV, waardoor al hun rechten ontnomen werden. De Camisards onder leiding van 13 veelal ongeletterde jonge boerenknechten of ambachtslieden vochten een guerillastrijd in de hoofdzakelijk protestantse Cevennen en de regio’s die vielen onder de Vaunage tot aan delen van de Camargue rond Aigues Mortes. De oorlog begon in 1702 en duurde in alle hevigheid tot 1704. Daarna waren er zo nu en dan nog uitbraken tot 1710 en uiteindelijk vrede in 1715. Toch duurde het nog tot na de Franse Revolutie, voordat de Hugenoten via het Edict van Tolerance in 1787 vrijheid van godsdienst en vrijheid van geweten kregen.

 

vrijdag 13 december

Het onderwerp voor vandaag is de Italiaanse grafische kunstenaar Giovanni Batista Piranesi (1720 – 1778). Zijn immense verzameling etsen zullen wij bekijken vanuit verschillende invalshoeken: Wat heeft hij afgebeeld? Wat is de band die de spreker heeft met deze ets? En had u  verwacht dat u zich ook nog zal wanen in Egypte?

vrijdag 6 december

We gaan kijken wat we zoal aan exotische kost naar binnen werken. Wat eten wij eigenlijk? Hieronder zie je een veelgebruikt kruid. Waarschijnlijk herken je het wel. Maar de bloem? Hoe ziet die er uit? Dat verklappen we nog niet. En ook niet waar het vandaan komt? Veel van onze kruiden, noten enz zijn al in de 17e eeuw aan ons menu toegevoegd. Ze zijn nog gedroogd terug vinden in Naturalis.

 

vrijdag 29 november

Iedereen die in Leiden woont weet waar ‘de Kaiserstraat’ is, maar niemand weet veel te vertellen over Frederik Kaiser, de astronoom. In 2011 verscheen er een boek(je) waarin meerdere personen hun best deden om Kaiser van de Kaiserstraat aan ons voor te stellen. Dit is Frederik Kaiser (1808 – 1872), een gekweld man met een missie:

 

vrijdag 22 november

Antien Knaap gaat iets vertellen over haar werk in Het Museum of Fine Arts in Boston MA. In deze presentatie zal Antien een bespreking geven van haar tentoonstelling Dutch Art in a Global Age: Masterpieces of the MFA Boston die werd gehouden in het Kimbell Art Museum in Fort Worth Texas. De campus waar het Museum staat, bestaat uit een gebouw van Louis Kahn en Renzo Piano.

vrijdag 15 november

Vezelplanten – Anton C. Zeven. Mijn verhaal gaat over vezelplanten of vezelgewassen, waarvan in de wereld vele soorten zijn. Een grote rol speelt de fotosynthese, waarbij water en andere stoffen, die door de wortels zijn opgenomen, via lange houtvaten naar het blad worden gepompt. In het blad is het groene chlorofyl aanwezig. Chlorofyl verbindt CO2 uit de lucht met water tot glucose. Hierbij komt zuurstof vrij. De glucose gaat o.a. via bastvaten naar de wortels. Deze  twee typen vaten: hout- en bastvaten, die, vrijgemaakt, vezels kunnen worden. Mijn aandacht gaat uit naar katoen, kapok, vlas en hennep. En naar een vezelplant, die geen cultuurplant is geworden. Om de klimaatdoelstellingen te behalen is transitie naar groene CO2-neutrale economie noodzakelijk. Hoe kunnen we het CO2 gehalte in de lucht permanent verlagen? Dit kan door het opbergen van CO2 uit de lucht in vezels. Dit gebeurt o.a. in isovlas en isohennep, dat zijn isolatiematerialen. En in hennep kalkblokken, waarmee muren gebouwd kunnen worden. Of in een soort board. Cement kan bioverrijkt beton worden, of in het Engels bio-based concrete.  Met behulp van subsidies zijn vele companies actief bezig met de ontwikkeling van bio-based bouwmateriaal.

vrijdag 8 november

Het is nog prachtig rustig herfstweer. En daar wil ik jullie gebruik van laten maken. Pak je telefoon en maak een paar foto’s, bv bij water of bij een mooi verkleurde boom of een paar gedroogde bladeren, enz.  Stuur jouw foto naar mij [maria.knaap@me.com] op.  Hoe dat moet? Probeer het maar. En lukt het niet! MAIL MIJ dat het niet lukte! Dan weet ik dat! Want dit zijn allemaal onderdelen van de ‘les’ op vrijdag 8 november.  Als je een of meer foto’s naar mij hebt opgestuurd, hoop en vertrouw ik er op dat jij een toelichting bij je foto geeft.  Waar je die maakte, wat je aantrok, of je de foto hebt bewerkt, enz.  Als je geen foto hebt gemaakt of niet wist hoe je een foto naar mij op moet sturen, dan wacht je toch een opdrachtMail mij wat niet lukte. Er wordt dus in alle gevallen iets van je verwacht. Juf Rietje zou erg bedroefd zijn als je niks doet. Maar zelfs dat vergeeft ze je. Dan moet je vrijdag maar goed luisteren.

vrijdag 1 november

Een instituut als het Cybercafé heeft natuurlijk in zijn 25-jarig bestaan een aantal tradities en gewoontes ontwikkeld. Eén van die tradities is het aanleveren van foto’s voor de Kerstkaart, die onze Vrijzinnigen NPB aan zijn leden stuurt. Wij hebben vernomen wat het thema dit jaar zal zijn, ieder van ons mocht 5 foto’s inleveren. De ingezonden foto’s worden getoond en bekeken, er wordt gewikt en gewogen. Aan het eind van de dag hebben de aanwezigen 5 foto’s uitgekozen. Die worden naar Het Bestuur en onze dominee gestuurd, waaruit zij De Kerstfoto 2024 zullen kiezen.

vrijdag 25 oktober

Het wordt spannend in de Verenigde Staten rond de verkiezingen van een nieuwe president. Dag in dag uit kan je zowel in binnen- als in buitenlandse kranten alle mogelijke meningen over de twee kandidaten vinden. Zo ook vandaag: 25 oktober 2024. Wat je kan lezen over Trump in de New York Times, staat ook in het Algemeen Dagblad. Het feit dat ‘men’ nog steeds een aversie heeft om een vrouw aan de macht te brengen, dat lees je hier niet. Men leest de krant(en): Iedereen praatte mee.

vrijdag 18 oktober

In the New York Review of Books staat een interessant artikel, geïnspireerd door natuurkundige Helen Czerski, die in haar boek De Blauwe Machine uitlegt ‘Hoe de Oceaan Werkt’. Daar weten wij toch wel bijzonder weinig van. Er wordt vaak gezegd dat de oceaan ontzettend groot is, maar, zo schrijft Czerski, je kunt dan net zo goed zeggen dat de oceaan ontzettend nat is. Je hebt de neiging te zeggen dat hij ook ontzettend diep is. Daar wacht de lezer nog een paar verrassingen.

 

vrijdag 11 oktober

Ons verblijf in Beijing zit er op. Als beloning voor Berts inspanningen krijgen we van elke universiteit een uitstapje aangeboden. Van de Qinhua universiteit een trip naar Xi’an, bekend om het Terracotta leger en van de Changchun universiteit een trip naar het bekende gebied in de provincie Guilin met de bergen die als suikerbroden in de lucht steken, en waar ze vis vangen met aalscholvers. We zijn benieuwd!

vrijdag 4 oktober

We vervolgen de reis in China van vorige week. En nu zitten we in Peking. Van alles wat we daar gedaan hebben heb ik de toegangskaartjes bewaard en in 1988 in 2 fotoboeken naast de foto’s geplakt. Daar staat op gedrukt waar het kaartje voor is, hoe het heet in het Engels èn Chinees. Daar maak ik nú een foto  van met de iPhone en die geeft dan meteen de complete  informatie. Niet te geloven hè? Ook voor mezelf leuk, want na 35 jaar kan je je niet álles herinneren. 

vrijdag 27 september

In 1988 bezochten twee leden van de NPB China. Ze waren uitgenodigd door een universiteit in Changchun, een stad van 6 miljoen inwoners waar nog nooit iemand van heeft gehoord, en de wereldberoemde Tsinghua Universiteit in Peking, waar iedereen wel van heeft gehoord. In 1988 kon de KLM niet rechtstreeks naar Peking vliegen, in 1988 dronken de Chinezen weinig of geen melk, wat lastig was i.v.m. de Asian Games die in 1990 zouden plaats vinden. Dit stond in een krantenknipsel van het Engelstalige China Daily. China Daily werd toen in Genève geschreven en in de grote steden in China verspreid op plaatsen waar veel buitenlanders vertoeven. Zo was het ook interessant om te lezen van de kansen die PSV Eindhoven zou hebben tegen Real Madrid. Dit alles in 1988 in Changchun in het hotel gelezen. Zijn er dan zoveel buitenlanders in Changchun? Oh ja, er is een vrachtwagenfabriek, een textiel conglomeraat, en Changchun is het Hollywood van Noord China.

Geen evenementen gevonden!
Back To Top
Zoeken