skip to Main Content
Agenda
Wat komen gaat, Op de kansel

ONZE EIGEN PREDIKANT 

Tom Mikkers werkte – na een studie theologie in Leiden –  als predikant in Eindhoven, Amsterdam en Delft. Voor hij naar Wassenaar kwam, was hij projectleider bij de Evangelische Omroep, onder meer voor programma’s rond 500 jaar Protestantisme en The Passion. Tussen 2008 en 2016 was Tom Mikkers algemeen secretaris van de Remonstranten. Hier was hij de drijvende kracht achter de opvallende marketingcampagne van dit kerkgenootschap met teksten als ‘Mijn God laat vrouwen voorgaan’ en ‘Mijn God trouwt homo’s’. “Elke preek is voor mij een experiment. Ik ben uitgekeken op modieuze levensbeschouwelijke taal met woorden als kwetsbaarheid, bruggen bouwen en verbinden. Tegelijkertijd gaan bij veel mensen ook de luiken dicht als er oude woorden klinken zoals zonde of genade. Daar ligt dus een schone taak: woorden en wijsheid, hoe gaan die twee samen? Hier in Wassenaar vind ik de vrijheid om daarmee aan de slag te gaan”.

ONZE GASTPREDIKANTEN

Naast diensten met eigen voorganger nodigen we ook gastpredikanten uit om voor te gaan. Meestal zijn het predikanten met een vrijzinnige achtergrond. In alle gevallen zijn ze bijzonder en brengen ze een uniek verhaal. De komende diensten verwachten we onder meer de volgende predikanten.

zomer en najaar 2020

5 juli en 6 december – Jan Tom Schneider is door de Protestantse Kerk in Nederland aangesteld voor buitengewone werkzaamheden als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht, in zijn geval bij de Koninklijke luchtmacht. Hij wil mensen verbinden, ondanks verschillen, ondanks leeftijd, ondanks verschillende levensovertuigingen. Een nieuwe boodschap laten opdoemen uit oude verhalen, daar gaat het hem om.

19 juli en 29 november – Aart Mak is predikant bij de stichting Kerk Zonder Grenzen. Eind 2015 verscheen van zijn hand ‘Uitvaartwijzer’ en in 2006 Met stomheid geslagen? Nieuwe taal en gebruiken bij uitvaarten’. Met anderen richtte hij MomenTaal op, een team van mensen dat ondersteunt en voorgaat bij onder andere uitvaarten.

26 juli en 18 oktober – Nicoline Swen studeerde theologie in Amsterdam en was lange tijd betrokken bij het gevangenispastoraat. Ze is werkzaam als vrijzinnig voorganger in Twente en in de Achterhoek. Over haar geloof zegt ze: “Niemand hoeft te voldoen aan een geestelijke norm. ‘ Geloof ‘ is een geschenk en nooit iets om over te bekvechten. Wij hebben een verhaal te vertellen, maar pas als we eerst geluisterd hebben. En zo probeer ik de verbinding te zoeken die mensen tot een gemeenschap maakt, zo verschillend als wij zijn.”

 

2 augustus – Johan Goud  is emeritus hoogleraar Religiewetenschappen en Zingeving in literatuur en kunst aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij verbonden aan de Remonstrantse Gemeente Den Haag als bijzonder predikant. Hij houdt zich onder andere bezig met de zoektocht naar betekenis in Europese, met name Nederlandse, post-traditionele literatuur en met diaspora denkbeelden en publicaties in filosofie en literatuur.

16 augustus – Cathrien Buit was actief als voorganger in onze geloofsgemeenschap. Zij gaat nog een keer voor in ons midden.

30 augustus  – Nel  Verburg heeft na een loopbaan in de GGZ de opleiding vrijzinnig pastoraat afgerond. Sindsdien werkt ze als voorganger. “Ik ben opgegroeid in een orthodox milieu. God was streng en onverbiddelijk en ik ben geneigd tot alle kwaad en niet in staat tot enig goed. Uiteindelijk heb ik dit godsbeeld vaarwel gezegd. Dat voelde als een bevrijding, maar het zoeken naar een andere geloofsbeleving bleef. In mijn overdenkingen probeer ik de oude bijbelverhalen te verbinden met het leven hier-en-nu, waarbij ik dankbaar gebruik maak van eigentijdse verhalen, literatuur en gedichten.”

20 september – Pieter Lootsma was werkzaam als predikant in de Haagse Kloosterkerk. Hij is nu vrijzinnig voorganger in de Woudkapel in Bilthoven.

4 oktober – Marthe de Vries was voorganger in Wassenaar tot januari 2019. Ze is nu  remonstrants predikant in de Geertekerk Utrecht. “Verhalen vormen voor mij een rode draad in mijn predikantschap. De verhalen van de mensen in de gemeente, van de mensen die je onderweg ontmoet, maar ook de verhalen uit de geschiedenis, de grote verhalen uit de bijbel en andere wijze tradities. Misschien is dat ook wel de belangrijkste taak van een predikant: om goed te kunnen luisteren.”

25 oktober – Carolien Sieverink legde in de zomer van 2013 haar proponentsexamen af voor de remonstranten. Ook voltooide ze researchmaster aan de VU waar ze onder begeleiding van Christa Anbeek werkte aan een onderzoek naar de contrastervaring in het leven zoals die door de theoloog Paul Tillich wordt beschreven en hoe Tillich’s denken gebruikt kan worden in het hedendaagse leven. Momenteel is zij werkzaam als studie-adviseur aan de Universiteit Leiden.

15 november – Jan van Aller is predikant in de Protestantse Gemeente Haarlem. “Van ’98 – 2007 was ik Vlootpredikant bij de Koninklijke Marine, een heel veelzijdige tijd, met een mooie afsluiting van 3 jaar met het gezin op Curaçao. Van 2007 ben ik weer gemeentepredikant: tot 2015 in Uitgeest en Akersloot en vanaf 2015 in de Protestantse Gemeente Haarlem, wijkgemeente Ontmoetingskerk – Schalkwijk. In Haarlem is de Protestantse Gemeente op veel verschillende manieren zichtbaar en actief, bijvoorbeeld in het oecumenische-diaconale project ‘Stem in de Stad’, waar dagelijks tientallen daklozen opvang krijgen. Haarlem is een fijne plek om te werken met veel collegialiteit en veel uitdagingen en mogelijkheden om kerk te zijn in de stad.”

In 2021 hopen we onder meer te begroeten

Joost Röselaers is remonstrants predikant in Amsterdam. Hij werkte in Nieuwkoop en Boskoop. Tot 2017 was hij predikant van de Nederlandse Kerk in Londen. In 2016 voltrok Joost Röselaers het eerste kerkelijke homo-huwelijk in het Verenigd Koninkrijk. In het publieke debat pleit Joost voor meer inbreng van de kerken en hun voorgangers.

Back To Top
×Close search
Zoeken