skip to Main Content
Agenda
Wat komen gaat, Op de kansel

ONZE EIGEN PREDIKANT 

Tom Mikkers werkte – na een studie theologie in Leiden –  als predikant in Eindhoven, Amsterdam en Delft. Voor hij naar Wassenaar kwam, was hij projectleider bij de Evangelische Omroep, onder meer voor programma’s rond 500 jaar Protestantisme en The Passion. Tussen 2008 en 2016 was Tom Mikkers algemeen secretaris van de Remonstranten. Hier was hij de drijvende kracht achter de opvallende marketingcampagne van dit kerkgenootschap met teksten als ‘Mijn God laat vrouwen voorgaan’ en ‘Mijn God trouwt homo’s’. “Elke preek is voor mij een experiment. Ik ben uitgekeken op modieuze levensbeschouwelijke taal met woorden als kwetsbaarheid, bruggen bouwen en verbinden. Tegelijkertijd gaan bij veel mensen ook de luiken dicht als er oude woorden klinken zoals zonde of genade. Daar ligt dus een schone taak: woorden en wijsheid, hoe gaan die twee samen? Hier in Wassenaar vind ik de vrijheid om daarmee aan de slag te gaan”.

ONZE GASTPREDIKANTEN

Naast diensten met eigen voorganger nodigen we ook gastpredikanten uit om voor te gaan. Meestal zijn het predikanten met een vrijzinnige achtergrond. In alle gevallen zijn ze bijzonder en brengen ze een uniek verhaal. De komende diensten verwachten we de volgende predikanten.

26 januari – Johan Goud  is emeritus hoogleraar Religiewetenschappen en Zingeving in literatuur en kunst aan de Universiteit Utrecht. Daarnaast is hij verbonden aan de Remonstrantse Gemeente Den Haag als bijzonder predikant. Hij houdt zich onder andere bezig met de zoektocht naar betekenis in Europese, met name Nederlandse, post-traditionele literatuur en met diaspora denkbeelden en publicaties in filosofie en literatuur.

23 februari – Nicoline Swen studeerde theologie in Amsterdam en was lange tijd betrokken bij het gevangenispastoraat. Ze is werkzaam als docente levensbeschouwing en als voorganger van de Vrijzinnigen in Oost-Twente. Over haar geloof zegt ze: “Niemand hoeft te voldoen aan een geestelijke norm. ‘ Geloof ‘ is een geschenk en nooit iets om over te bekvechten. Wij hebben een verhaal te vertellen, maar pas als we eerst geluisterd hebben. En zo probeer ik de verbinding te zoeken die mensen tot een gemeenschap maakt, zo verschillend als wij zijn.”

8 maart – Joost Röselaers is remonstrants predikant in Amsterdam. Hij werkte in Nieuwkoop en Boskoop. Tot 2017 was hij predikant van de Nederlandse Kerk in Londen. In 2016 voltrok Joost Röselaers het eerste kerkelijke homo-huwelijk in het Verenigd Koninkrijk. In het publieke debat pleit Joost voor meer inbreng van de kerken en hun voorgangers.

15 maart – Nel  Verburg heeft na een loopbaan in de GGZ de opleiding vrijzinnig pastoraat afgerond. Sindsdien werkt ze als voorganger. “Ik ben opgegroeid in een orthodox milieu. God was streng en onverbiddelijk en ik ben geneigd tot alle kwaad en niet in staat tot enig goed. Uiteindelijk heb ik dit godsbeeld vaarwel gezegd. Dat voelde als een bevrijding, maar het zoeken naar een andere geloofsbeleving bleef. In mijn overdenkingen probeer ik de oude bijbelverhalen te verbinden met het leven hier-en-nu, waarbij ik dankbaar gebruik maak van eigentijdse verhalen, literatuur en gedichten.”

22 maart – Marthe de Vries was voorganger in Wassenaar tot januari 2019. Ze is nu  remonstrants predikant in de Geertekerk Utrecht. “Verhalen vormen voor mij een rode draad in mijn predikantschap. De verhalen van de mensen in de gemeente, van de mensen die je onderweg ontmoet, maar ook de verhalen uit de geschiedenis, de grote verhalen uit de bijbel en andere wijze tradities. Misschien is dat ook wel de belangrijkste taak van een predikant: om goed te kunnen luisteren.” Op 22 maart is er een bijzondere dienst, het  muziekstuk “Die sieben letzten Worte” staat centraal.

10 mei – Arend van Baarssen is afgestudeerd en werkzaam als remonstrants predikant. Hij werkt als geestelijk verzorger in het Leids Universitair Medisch Centrum. Arend van Baarssen heeft onderzoek gedaan naar de vriendenwerfcampagne van de Remonstranten: wat heeft het opgeleverd en hoe kijken negen nieuwe vrienden nu aan tegen hun ‘vriend-zijn’? Heeft het ze gebracht wat ze hadden verwacht? Wat zijn positieve ervaringen? Wat viel wellicht tegen? Arend zelf werd aangesproken door de reclamespotjes op de radio. De posters zeiden hem wat minder. Arend is namelijk blind. Wat hem zo aansprak in de radiospotjes was de ruimte om een eigen levensvisie samen te kunnen stellen. In de literatuur die Arend las, kwam de individualisering waarin dit van belang is duidelijk naar voren. Flexibele en tijdelijke verbindingen aangaan, dat vindt de huidige generatie belangrijk.

17 mei – Jan van Aller is predikant in de Protestantse Gemeente Haarlem. “Van ’98 – 2007 was ik Vlootpredikant bij de Koninklijke Marine, een heel veelzijdige tijd, met een mooie afsluiting van 3 jaar met het gezin op Curaçao. Van 2007 ben ik weer gemeentepredikant: tot 2015 in Uitgeest en Akersloot en vanaf 2015 in de Protestantse Gemeente Haarlem, wijkgemeente Ontmoetingskerk – Schalkwijk. In Haarlem is de Protestantse Gemeente op veel verschillende manieren zichtbaar en actief, bijvoorbeeld in het oecumenische-diaconale project ‘Stem in de Stad’, waar dagelijks tientallen daklozen opvang krijgen. Haarlem is een fijne plek om te werken met veel collegialiteit en veel uitdagingen en mogelijkheden om kerk te zijn in de stad.”

Back To Top
×Close search
Zoeken