Skip to content
Een nieuw geluid, de ‘Lente-Opgang’ is uit

Deze week verscheen de speciale lente-editie van ons magazine Opgang. Sinds vorig jaar is het maandblad een full colour kwartaalblad geworden met meer artikelen en achtergrond. De reden hiervoor is gelegen in het feit dat we als gemeenschap niet samen kunnen komen. Daarom doen we nog beter ons best om onze leden en donateurs te bereiken met alles wat wel kan. In deze Opgang vindt u een terugblik op de afgelopen maanden en heel voorzichtig kijken we ook al weer een beetje vooruit. Laat de lente maar komen. Wilt u deze lente-editie van Opgang ook ontvangen? Stuur dan een mailtje met onderwerp ‘Opgang’, uw naam en adres aan: aanmelden@vrijzinniginwassenaar.nl.  Het openingsartikel van onze voorzitter Karin Vogelaar leest u hieronder.

Een nieuwe lente, een nieuw geluid

21 maart begint de lente, het jaargetijde van een nieuw begin, van nieuw leven. Een jaargetijde om reikhalzend en verwachtingsvol naar uit te kijken. Ik weet niet hoe het u vergaat, maar ik doe dat ieder jaar weer, me verheugen op de sneeuwklokjes die met hun tere witte kelkjes de voorbode zijn van de kleurrijke bollenpracht van krokussen, narcissen, tulpen en hyacinten en van de waas van fris, licht lentegroen, dat zich zal gaan verspreiden over de velden en langs de takken van bomen en struiken.

Mei

In 1889 verscheen de eerste druk van ‘Mei’, het gedicht van Herman Gorter, dat opent met de meest geciteerde versregel uit de Nederlandse poëzie: een nieuwe lente en een nieuw geluid.

Een nieuwe lente en een nieuw geluid: Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit,
Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht / In een oud stadje, langs de watergracht –
In huis was ‘t donker, maar de stille straat / Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat Nog licht, er viel een gouden blanke schijn / Over de gevels in mijn raamkozijn.

Optimisme

Alhoewel meer dan 130 jaar geleden opgeschreven, geven deze regels ons een bijna tijdloos beeld van een zwoele avond, van een sfeer van rust, van belofte. Nieuw, dat is het woord waarom het in eerste instantie lijkt te gaan. De nieuwe lente brengt warmte en nieuw optimisme, de dagen worden langzamerhand weer langer, de kou verdwijnt en de natuur kruipt uit haar winterslaap en vernieuwt zich.

Pasen

Ook Pasen, verwant aan Pesach, de viering van de uittocht uit Egypte maar voor de christenen het feest van de opstanding, van de verrijzenis uit de dood, gaat om een belofte, om het overwinnen van de dood, om een nieuw begin. Dat dit feest in juist dit jaargetijde valt, hoeft ons dus niet te verwonderen.

De komst van het licht

Moge de lente ons dit jaar extra bemoedigen met haar uitbundige kleuren en moge Pasen licht en verlichting brengen. We zijn er immers echt aan toe, aan die komst van het licht, aan een nieuw begin, aan de vervulling van de belofte die de vaccins ons lijken te doen. Ik wens u allen dit dan ook van harte toe.

Karin Vogelaar

Back To Top
Zoeken