Skip to content

9 maart

Donderdag van 20:00 tot en met 22:00

Activiteiten

De Vernieuwers met Mechteld Jansen – Verlangen om elkaar te verstaan: ‘volk’ en ‘elite’

Onze tijd heeft meer dan ooit behoefte aan idealen die we kunnen concretiseren. De Vernieuwers is een lezingenreeks met voorgangers en voortrekkers die ons hierbij helpen. Wie komt met een nieuw geluid waar we ook nu iets mee kunnen? Wie zijn richtinggevend op het terrein van levensbeschouwing en samenleving? Wat zijn de nieuwe levensbeschouwelijke trends en topics? In deze lezingenserie, georganiseerd door de Vrijzinnigen NPB Wassenaar en de Protestantse Gemeente Wassenaar, delen theologen hun idealen en laten je op een nieuwe manier kijken naar je leven en wat echt van waarde is.

Alle lezingen beginnen om 20:00 uur en worden gehouden in de Messiaskerk, Zijllaan 57 of de NPB kerk. Tickets kosten €10,- per lezing, of €40,- voor de gehele serie van 5, inclusief koffie in de pauze en een glaasje wijn na afloop. Tickets kunnen gekocht worden bij het kerkelijk bureau van de PGW (Schoolstraat 4, 070-5114068, info@pkn-wassenaar.nl) en bij aanvang van iedere lezing.

Mechteld Jansen – donderdag 9 maart – Verlangen om elkaar te verstaan: ‘volk’ en ‘elite’

We leven momenteel in een samenleving waarin de onderlinge spanningen groeien en mensen steeds meer tegenover elkaar lijken te staan. Boos op elkaar, boos op “de” overheid. Boos omdat hun bestaansrecht drastisch lijkt te veranderen door alle “crisissen” (klimaat, oorlog, stikstof, energie, inflatie, toeslagen-affaire, compensatie Groningen), die de grond onder hun voeten lijken weg te slaan. Het wantrouwen groeit, maar hoe vinden we weer verbinding?

Veel mensen verzuchten dat wij ten diepste het vertrouwen in elkaar als samenleving kwijt zijn. Vaak wordt beweerd dat er een kloof is ontstaan tussen ‘het volk’ en de bestuurlijke, culturele en economische ‘elite’. Is die kloof er echt en waar treffen we die dan aan?

In de lezing komt ook de vraag naar voren of en hoe geloof en kerk een brug kunnen slaan. Maken wij ook deel uit van de zogenaamde ‘elite’? En zijn we in staat verbinding te maken met ‘het volk’? (of zijn we dat zelf ook?). Hoe kunnen we in deze periode van toenemende spanningen tegemoet komen aan het verlangen om elkaar echt te verstaan?

Mechteld Jansen schreef daarover het boekje Volk en elite: Samen schaatsen op glad ijs (Uitg. KokBoekencentrum 2022)

 Locatie Messiaskerk

Back To Top
Zoeken