Ga naar hoofdinhoud

11 maart

Donderdag van 14:00 tot en met 15:30

Activiteiten

Samen teksten lezen van Augustinus – via Zoom

Dr. Bert Bos is voormalig hoofddocent Antieke en middeleeuwse wijsbegeerte, theologie van de vroege kerk aan de Universiteit Leiden.  Samen met Tom Mikkers begeleidt hij deze leesgroep. Drie keer komen we samen om preken van Augustinus te lezen.

Deze cursus was aanvankelijk gepland als ‘live’ bijeenkomst. Vanwege de lockdown moesten we de cursus staken. Dit keer starten we opnieuw via Zoom en we werken samen met de Protestantse Gemeente Wassenaar. Wie mee wil doen is van harte welkom! Deelnemers aan de eerste cursus ontvangen ook persoonlijk bericht hierover.

Wie is Augustinus?

Augustinus (354-430) is zonder twijfel de meest succesvolle theoloog en wijsgeer van de westerse traditie. Filosofen en theologen van allerlei richtingen beriepen zich op hem. Hij heeft een dominant mensbeeld voor het westen vormgegeven, en belangrijke begrippen als zonde en genade uitgewerkt. In de eerste plaats wilde Augustinus mensen helpen het geluk te bereiken. Dat deed hij in het bijzonder door zijn preken. Hij heeft er ca. 6000 gehouden; ze zijn bijzonder levendig, niet eenvoudig te lezen, maar vruchtbaar. Wij zullen de preken in de eerste plaats historisch benaderen. Elke goede historische analyse brengt echter steeds reflectie over de standpunten van de lezer mee. In de werkgroep zullen wij, na een inleiding over leven en werk van Augustinus twee preken lezen in Nederlandse vertaling.

Data: donderdag 11 maart, 25 maart en 8 april elke keer van 14.00 uur tot 15.30 uur  via Zoom

Stuur een mail aan aanmelden@vrijzinniginwassenaar.nl. of meld je aan via de aanmeldknop hieronder. Je ontvangt dan op de desbetreffende donderdag een zoomlink waarmee je kunt deelnemen.
Studiemateriaal: Twintig preken van Aurelius Augustinus, vertaald door Gerard Wijdeveld en ingeleid door Paul van Geest. Van Gennep, Amsterdam/ Dagblad Trouw, 2008. Uitverkocht bij de uitgever, maar probleemloos tweedehands te verkrijgen via de site Boekwinkeltjes (€ 6-9).

Back To Top
Zoeken