Skip to content
Het verband tussen een oude foto en een nieuw begin

Wat kom je hier doen? Dat was het thema van mijn eerste preek in het voorjaar van 2019 toen ik kennis kwam maken in Wassenaar. Die vraag ‘wat kom je hier doen?’ speelde ook weer op toen ik de keuze maakte om fulltime terug te keren naar de EO. De keuze om weer helemaal te werken bij de EO waar het verhaal van Jezus zo centraal staat, heeft ook te maken met deze oude foto die ik tegenkwam.

Dankzij deze foto stond hij afgelopen zomer ineens naast me. De broer van mijn grootvader: Ies Mikkers. De aanleiding was de familiereünie die eindelijk na twee keer Corona-uitstel kon plaatsvinden. Ik zat in het organisatiecomité en bereidde de Kahoot-familiequiz voor. Ik was daarvoor online op zoek naar verloren familieleden, om in de quiz lastige vragen over te stellen. En toen vond ik deze foto uit 1929. Oudoom Ies was toen ongeveer 32 jaar oud en bezocht nog één keer zijn geboortedorp (en onze reünielocatie) Asten in Noord-Brabant. Vijf jaar daarvoor was hij tot priester gewijd en als pater Gabriël vertrokken naar Sumatra. Deze foto doorbrak het zwijgen. “Kijk hier ben ik dan. Net als jij ging ik ooit Jezus achterna.” Mijn familie bestaat namelijk van oudsher uit boeren, veehandelaren en slagers. Dan ben je met theologie toch een beetje de buitenboordmotor. Ik was niet meer alleen. Oom Ies was full time pater in de missie. Mijn pad was eerder bewandeld. In deze tijd is Nederland immers ook een soort missiegebied.

Ik vervolgde mijn online zoektocht. Ik vond zelfs een beschrijving van de laatste dagen van oudoom Ies in het Jappenkamp, waar hij terechtkwam in de oorlog en begin 1945 stierf. Een derde aanval van dysenterie werd hem fataal. Toen hij het sacrament der zieken ontving, hield hij nog een korte toespraak ‘tot de menschen die bij de bediening tegenwoordig waren. Hij maande hen getrouw te blijven aan Christus.’ In gedachten stond ik erbij. “Geen zorgen hoor oom Ies, wat Jezus betreft, op mij kun je rekenen.”

De familiequiz tijdens de reünie was een succes. “Welke voorvader ligt in het buitenland begraven? Is dat Oom Benedictus in Polen, oom Johannes in Hongarije, oom Jacobus in Italië of oom Isidorus in Indonesië?” Antwoord d moest het zijn. Begraven in Indonesië, maar door deze foto weer opgestaan bij mij thuis in Den Haag. “Blijf Christus getrouw.” Ik zal mijn best doen.

Tom Mikkers

Back To Top
Zoeken