Skip to content
Kerstmorgen – luister mee

Welkom bij de kerstmorgendienst van onze geloofsgemeenschap. Deze ochtend klinkt het kerstverhaal nog een keer. Met het thema ‘stilte en spreken’ onderzoeken we het geboorteverhaal van Jezus.  Op wat voor wijze is stilte een spirituele weg? En hoe zit het dan met spreken? Voorganger in deze dienst is ds Tom Mikkers. De muziek wordt verzorgd door Elly Rote (vleugel) en Eline Rote (fluit) en Karin Vogelaar (zang).

Luister hier naar de kerkdienst van kerstmorgen. De dienst start op 10 minuten en 35 seconden.

Het kerstevangelie gaat niet over de ontdekking van een authentiek winters landschap aan de voordeur van ons huis. Het gaat over het vinden van God  – hoe je je God ook voorstelt – aan de voordeur van onze ziel. Die God heeft te maken met opnieuw beginnen en met liefde. Dat klinkt misschien wat zoetig en kitscherig maar ik denk toch dat dit heel fundamenteel is. Ook als je bedenkt hoe reëel de tegengestelde krachten in onze levens kunnen zijn: dat we geen uitweg meer zien, dat je geen liefde voelt voor jezelf of de wereld zo ingewikkeld vindt en andere mensen je soms zo teleurstellen dat je vooral denkt: weg met mij, weg met mensen. Het afgelopen jaar deed de term dor hout zijn intrede. Het had te maken met de oudere leeftijd van Coronapatienten. Maar ik denk dat het dor-hout gevoel –  dat je een waardeloze boom bent – van alle leeftijden is.

Het kerstverhaal herinnert ons weer aan die liefde. Die liefde  is ons – zo geloof ik dat – aan het begin van ons leven ingefluisterd. Zo zijn we begonnen, met dat gebaar van die liefdevolle handpalmen waarin onze namen geschreven zijn, met die liefde. Als we opgroeien – soms  al heel jong – maken we dingen mee waardoor die boodschap op de achtergrond komt, niet meer wordt begrepen of gehoord.  Kerst is de jaarlijkse wake-up call om weer stil te staan bij de liefde van het begin. Waardeloze bomen bestaat niet. Dor, dik, dun, gerafeld, geknakt, gebroken, volgroeid hout. In welke fase van je leven ook bent, al geloof je het zelf niet, elk mens is van waarde.

Orde van dienst

Welkom en introductie

Gebed

Muziek:  Eeuwen geleden

Bijbellezing  Genesis 1:1 en 1:14

Muziek: Daar is uit ’s werelds duist ’re wolken

Bijbellezing (reprise) Lucas 2:1-20

Muziek: Midden in de Winternacht

Muziek: een speciale versie van Amazing Grace

Preek

Muziek:  Stille Nacht en Hoor de engelen zingen d’eer.

Voorbeden

Muziek: Wij staan een kribbe

Zegen

Muzikale kerstverrassing

 

Luister hier de dienst terug van kerstavond of lees de samenvatting van de preek van deze dienst.

 

Back To Top
Zoeken