Skip to content
Sebastiaan Spit
Licht kust wolk – Expositie van Sebastiaan Split

Voor Sebastiaan Spit zijn wolken een onuitputtelijke bron van inspiratie, al vanaf 1995 schildert hij lucht en wolken. Vanaf 1 maart exposeert Sebastiaan  in ons kerkgebouw in Wassenaar.

Inspiratie

Sebastiaan voelt zich daarmee verwant met de landschapschilders vanaf de 17eeeuw tot en met de Haagse school en de kunstenaarskolonies uit de 19eeeuw langs de Nederlandse kust. ‘De ontwikkeling van abstractie is met de wolk begonnen’, aldus Spit, wijzend op de enorme wolkenpartijen in de schilderijen van Jacob van Ruysdael uit de 17eeeuw en Constable in de 19eeeuw. Wolken drijven voorbij en veranderen continu van vorm. De zon speelt daarbij een grote rol, want zij zorgt voor de kleur van de wolk. Tijdens zomerdagen met een blauwe lucht zijn wolken oogverblindend wit, maar op andere dagen zijn ze grijs of zwart, rood, oranje of groen. De kleuren, samen met de vormen van de wolken leveren prachtige spektakels op in de lucht.

Luchten boven Den Haag

Sebastiaan Spit schildert deze luchtspektakels en vanaf 2014 zijn dat de luchten boven Den Haag en de Scheveningse kust. Deze worden steeds kleuriger geschilderd, van doorschijnend gracieus naar pasteus en massief. En van grijs en zwaar naar lichtgeel en veelvormig.

Back To Top
Zoeken