Skip to content
Luister het filosofisch café terug met Geert Jan Blanken

Wat bedoelt Kierkegaard precies met ‘de enkeling’? En is deze Deense filosoof nou een rationalist of een mysticus? Je kunt hier de inleiding van Kierkegaard-specialist Geert Jan Blanken terugluisteren. Op 9 september opende hij het tweede seizoen van het filosofisch café. Hij vertelde over het leven van Kierkegaard en over zijn denkbeelden. De stream begint bij 5 minuten.

 

Auteur van ‘Kierkegaard in gewone taal’

Geert Jan Blanken is Kierkegaard-kenner en hoofdredacteur bij de EO. Hij studeerde wijsgerige pedagogiek aan de Vrije Universiteit. Hij schreef het boek ‘Kierkegaard, een inleiding in zijn leven en zijn werk’. Dit najaar verschijnt zijn nieuwe boek “Kierkegaard in gewone taal’.

Spring in het geloof

Søren Kierkegaard (1813-1855) wordt nog wel eens weggezet als een niet-rationeel mens, van wie we in het geloof moeten ‘springen’ zonder ons verstand daarbij te gebruiken, een nogal karikaturaal misverstand. Kierkegaard was wel degelijk een ‘denker’, die niet rustte voor hij de mogelijkheden van het verstand had onderzocht. Maar om rust te vinden, moeten we volgens hem wel aan het denken voorbij zien te komen. In die zin is hij een mysticus te noemen. Als het denken en zelfs de taal aan hun grens komen, wordt het voor hem interessant. Met wat er dan gebeurt is hij voortdurend bezig; hij wil niets liever dan zijn lezer daar opmerkzaam op maken. Want “Waar de menselijke taal stokt en de moed bezwijkt, bij de grens, daar breekt de openbaring door met goddelijke oorspronkelijkheid en verkondigt iets dat, als het gaat om diepzinnigheid of menselijk vergelijken, niet moeilijk te begrijpen is, dat echter in geen mensenhart is opgekomen.” (Uit: Wat de liefde doet 1847). Ondanks alle beperkingen van ons denken en onze woorden willen we een avond stilstaan bij wat hij daarmee zou kunnen bedoelen.

 

Back To Top
Zoeken