Skip to content
Terugblik kerkdienst 14 maart met Tom Mikkers

‘Zonder God zouden we hier nu niet zijn’ verwijst naar het leven dat we niet zelf in de hand hebben. Waarin onverwachte dingen gebeuren, soms liefdevol en genadig maar vaak ook hard, onbegrijpelijk en ingewikkeld. Precies dát geloof staat haaks op het maakbaarheids-ideaal van onze tijd waarin we al onze successen claimen als eigen prestatie waar je vooral heel trots op mag wezen. Politiek en levensbeschouwing worden – zoals ik het zie – gemakkelijk een karikatuur van zichzelf als de gedachte uit beeld blijft dat we het leven uiteindelijk níet in de hand hebben. En al dat gehamer van politici – maar ook van predikanten – op de maakbare kanten van het leven heeft misschien ook wel tot gevolg dat veel debatten in onze tijd polariseren en uitmonden in ideologische confrontaties: “Mijn keuze is de beste”.

In deze kerkdienst besprak Tom Mikkers de tekst uit Jozua 4 die op deze Zondag Laetare – de zondag halverwege de Veertigdagentijd – centraal staat.  Ook refereerde hij aan de Wassenaarse vrijzinnige predikant Heije Faber die tussen 1948 en 1958 predikant was in deze gemeente. Hij is één van de meest voorname godsdienstpsychologen van de twintigste eeuw. 

Van Heije Faber is een fragment bewaard van zijn preek op oudejaarsavond 1937 voor de VPRO radio. Dit is is tevens het oudste bewaarde radiofragment van de VPRO.

De hele dienst terugluisteren?

Luister hier de dienst terug. De dienst start op 4 minuten.

De muziek uit deze dienst

 

Back To Top
Zoeken