Skip to content
Terugblik kerkdienst 21 februari – met Tom Mikkers

De kerkdienst op 21 februari ging over het apocriefe Bijbelboek Tobit. Ds. Tom Mikkers ging voor en Elly Rote verzorgde de live muziek op de vleugel. De liedtekst van lied 853 uit het Liedboek van de Kerken werd gelezen door Karin Vogelaar.

Tobit

Het verhaal van Tobit gaat over de vrome Jood Tobit uit Ninive die blind wordt, en zijn zoon Tobias op reis stuurt om geld op te halen voor het levensonderhoud van zijn familie . Op zijn reis wordt vergezeld door de engel Rafaël en door zijn hondje. Dit laatste is bijzonder want honden in de Bijbel hebben doorgaans geen rol. Tobias weet alleen niet dat zijn reisgezel een engel is. Reizen, bewegen, vertrekken, omwentelingen en weer terugkeren dat zijn de leidende motieven in dit verhaal.

Muziek

Het verhaal van Tobit inspireerde ook componisten. Zowel Haydn als Händel hebben dit verhaal op muziek gezet.  Haydns bekende oratoriums beperken zich tot de twee die hij aan het eind van zijn leven schreef, namelijk ‘Die Schöpfung’ en ‘Die Jahreszeiten’. Maar dertig jaar voordien waagde Haydn zich al voor het eerst aan het genre. ‘Il Ritorno di Tobia’ werd in 1775 geschreven voor een benefietconcert in het Weense Kärtnertortheater. In deze dienst was ook “May True Joy” te horen uit het Tobit-oratorium van Händel.

 

Back To Top
Zoeken