Skip to content
Zingeving in de ouderdom

Op 19 april vertelt Elly den Herder-Michielsen over haar visie op zingeving in de ouderdom.

‘Als ik mensen vraag naar de zin van het leven, dan vertellen ze vaak hun levensverhaal. Het is een boeiend proces om levensthema’s met thema’s uit de literatuur of uit de Bijbel te verbinden. Luisteren zie ik als mijn belangrijkste roeping.
Als mensen zich verbaal niet meer kunnen uiten dan probeer ik op andere manieren aan te sluiten, zoals met muziek. Soms vertellen mensen dan onverwacht toch iets over hun leven.
In deze lezing ga ik in op betekenis en zingeving in de laatste levensfase. Ook zal ik voorbeelden uit de praktijk geven.
Mijn lezing wordt muzikaal geïllustreerd met pianomuziek van Debussy, Chopin en …. een nieuwe compositie van Frank den Herder.’

Elly den Herder-Michielsen is (onder meer) werkzaam als geestelijk verzorger in woonzorgcentrum Duinstede. Zij studeerde klinische psychologie en vervolgens theologie & geestelijke verzorging. Zij deed onderzoek naar de toepassing van muziek in de geestelijke verzorging (’Muziek als methodische interventie bij mensen met dementie’ Psyche & Geloof, 2015, 2).

Frank den Herder is pianist, cellist en componist. Tot zijn pensioen (in 2018) was hij als pianist werkzaam aan het Koninklijk Conservatorium. Hij treedt in diverse combinaties op en heeft een eigen lespraktijk in zijn woonplaats Voorschoten. Als componist is hij aangesloten bij Somextro, een verband van hedendaagse componisten die hun werk aan elkaar presenteren.

Meer weten? Klik hier.

Back To Top
Zoeken