Skip to content

25 september

Zondag van 10:30 tot en met 12:00

Bezinning

Het vreemdste dier – bezinningssamenkomst met Barbara de Beaufort

Vanuit de natuur als mysterieus en toch van oudsher vertrouwd fenomeen. Vele stromingen binnen de wetenschap, filosofie en religie zijn dezelfde weg gegaan. Van puur objectiverend naar meer deelnemend. Van alles verklarend naar ruimte latend voor niet-weten. Stromingen van enerzijds en anderzijds en hiertussen de mens als vreemdste dier.

Lees hier meer over deze bijzondere bezinningssamenkomst. 

Barbara de Beaufort (1958) werd geboren op Texel. Via de Betuwe, Kampen en Wassenaar streek ze weer in het noorden van het land neer. Barbara de Beaufort doorliep de kunstacademie en werd opgeleid tot pastoraal werker. Ze is in dienst van de gemeente Huizinge op het Hogeland van Groningen.

Over het programma op deze zondagochtend schrijft ze:

“Waarschijnlijk hebben wij ieder persoonlijk een lange ontwikkeling meegemaakt in onze relatie tot de natuur. Waren we als kind vanzelfsprekend verbonden met dieren, bomen, wolken, het landschap om ons heen, later kwam er meer afstand. Werd natuur vooral iets waar je meer of minder verstand van kon hebben. Meer of minder van kon houden, als een soort hobby. En soms herontdekten we nog later de natuur opnieuw, als mysterieus en toch van oudsher vertrouwd.Veel stromingen binnen de wetenschap, filosofie en religie zijn dezelfde weg gegaan. Van puur objectiverend naar meer deelnemend. Van alles verklarend naar ruimte latend voor het niet-weten. Wat mij betreft een grote vooruitgang. Maar anderzijds: we zijn als mensheid niet op weg terug naar het paradijs, naar een naïeve harmonie met de natuur. Daarvoor is de werkelijkheid te weerbarstig en de kloof te diep. Over dit en over de mens als vreemdste dier wil ik graag samen met u verder denken.”

Back To Top
Zoeken