Skip to content
’Het vreemdste dier’- natuur en mens, met Barbara de Beaufort

Op zondag 25 september is er weer een bezinningsamenkomst in onze kerk. Dit keer is Barbara Beaufort te gast.

Waarschijnlijk hebben wij ieder persoonlijk een lange ontwikkeling meegemaakt in onze relatie tot de natuur. Waren we als kind vanzelfsprekend verbonden met dieren, bomen, wolken, het landschap om ons heen, later kwam er meer afstand. Werd natuur vooral iets waar je meer of minder verstand van kon hebben. Meer of minder van kon houden, als een soort hobby. En soms herontdekten we nog later in ons leven de natuur opnieuw, als mysterieus en toch van oudsher vertrouwd.Veel stromingen binnen de wetenschap, filosofie en religie zijn dezelfde weg gegaan. Van puur objectiverend naar meer deelnemend. Van alles verklarend naar ruimte latend voor het niet-weten. Wat mij betreft een grote vooruitgang.

Enerzijds en anderzijds

Maar anderzijds: we zijn als mensheid niet op weg terug naar het paradijs, naar een naïeve harmonie met de natuur. Daarvoor is de werkelijkheid te weerbarstig en de kloof te diep. Over dit enerzijds en anderzijds, en over de mens als vreemdste dier, wil ik graag samen met u verder denken.

Muziek uit de Renaissance 

De lezing zal worden omspeeld door zang van het uit acht personen bestaande John Wilbye Consort, een Wassenaars ensemble, dat zich richt op het zingen van a capella muziek uit de Renaissance. De componisten uit die tijd gaven vrijwel geen enkele indicatie over de wijze waarop het werk moest worden uitgevoerd, dus het is een boeiend proces om dat als ensemblezangers samen te ontdekken! Voor deze gelegenheid hebben alle gekozen liedteksten betrekking op de natuur.

Toegang is gratis, we beginnen om 10.30 uur

Back To Top
Zoeken