Skip to content

3 maart

Dinsdag van 19:30 tot en met 21:30

Lezingen

De wolkenboodschapper

Voordracht door Evert S. Schneider

‘Meghadūta’ – de Wolkenboodschapper, gedicht van Kālidāsa

De Indiase ambassade heeft dit boek genomineerd voor de jaarlijkse World Sanskrit Award.

Recent verscheen het boek ‘Een Wolk wordt Woord’*, geschreven door ons erelid Evert Schneider, die in 1990 Sanskriet aan het India Instituut in Amsterdam ging studeren en vertalingen leerde maken van hoogtepunten van religieuze en wereldlijke Sankriet-literatuur.

Dit boek is een vertaling van ‘de Wolkenboodschapper’, het bekendste gedicht van Kālidāsa, de beroemdste dichter die India heeft voortgebracht. In dit gedicht uit de 5e eeuw na Christus, neemt de dichter ons mee op reis, van midden India naar het hooggebergte van de Himālaya. Hij beschrijft het land, de bewoners, rivieren, flora en fauna, godinnen en goden, tempels en steden, hun geschiedenis en de Himālaya, die Kālidāsa ziet als het centrum van de wereld. Hij verklaart de wolken, hun ontstaan en bewegingen, de wind, de regenboog, de jaargetijden en het klimaat. Kālidāsa’s Wolk – op weg met een universele boodschap van liefde en verlangen – heeft zijn betekenis voor miljoenen Indiërs door de eeuwen heen behouden: verlies nooit de hoop op betere tijden, droom het onmogelijke.

In ons land is Kālidāsa volstrekt onbekend. In zijn lezing laat de schrijver ons kennismaken met de dichter, zijn cultuur, zijn reis en zijn wereld. Een boeiend verhaal met een boodschap, die ook vandaag de dag nog niets aan waarde heeft ingeboet.

*  Vertaling en toelichting door Evert S. Schneider.

*  Hanneke Meinders-Groeneveld verzorgde de cartografie en illustraties van flora en fauna; de zoektocht naar de Latijnse en Nederlandse namen van Kālidāsa’s sanskriet-benamingen van flora en fauna en hun biologische en medische kenmerken.

Het stuifmeel van de blauwe lotus

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, onder andere bij
De Kler te Wassenaar en Paagman en Couvée te Den Haag.

 

 

Voor meer informatie, klik hier.

Back To Top
Zoeken