Skip to content

3 maart

Donderdag van 14:30 tot en met 16:30

Activiteiten

Een Jodendom verbonden met de wereld – een middag over hoop & rabbijn Jonathan Sacks

Op 7 november 2020 overleed de vooraanstaande rabbijn Jonathan Sacks. Als opperrabbijn van Groot-Brittannië speelde hij een belangrijke rol in het revitaliseren van het Jodendom. Vervolgens werd hij één van de belangrijkste religieuze stemmen in het mondiale publieke domein. Met specifieke thema’s en inzichten uit zijn Joodse traditie werkte hij, inclusief en met uitstekend oog voor communicatie, mee aan ‘een gebroken wereld heel maken’. Een grote rol had hij ook in het opleiden van een volgende generatie binnen het Jodendom. Hij zocht daarin geen volgers, maar leiders, zoals hij ook zelf wakker geschud was in zijn studententijd.

Deze bijeenkomst is ook online live te volgen via de kerkomroep. 

Gedachtenis aan de rechtvaardige

Sinds zijn overlijden staan er achter zijn naam de Hebreeuwse letters zt”l. Deze letters staan voor de Hebreeuwse woorden ‘zekher tzadik livrakha’, wat betekent ‘dat de gedachtenis aan de rechtvaardige tot een zegen zijn’. Op 3 maart willen we een begin maken om deze wens in ontvangst te nemen. We staan deze middag stil bij het leven en werk van Jonathan Sacks. Jan Jorrit Hasselaar zal een inleiding geven en vervolgens gaan we met elkaar in gesprek.

Begeleiding

Jan Jorrit Hasselaar loopt momenteel stage in Wassenaar als onderdeel van de predikantsopleiding aan het Remonstrants Seminarium. Hij studeerde theologie en economie en promoveerde in de theologie met een proefschrift over hoop en duurzaamheid.

Aanmelding

Wil je meedoen? Meld je dan aan via aanmelden@vrijzinniginwassenaar.nl.

Voor wie wil, is er al het achtergrond artikel: Hasselaar, J.J. (2022). Jonathan Sacks. In Marcel Poorthuis & Wilken Veen (Red.). De moderne theologen. Perspectieven voor de 21e eeuw. Amsterdam: Boom uitgevers. Of bekijk de website van Johathan Sacks. 

Het vervolg op deze bijeenkomst

Na zijn bezoek aan Zuid Afrika, maart 2022, gaan we met Jan Jorrit verder in het spoor van Jonathan Sacks met een cursus over ‘Hoop houden aan de hand van kleine portretten’:

  • 20 april tussen 14:00 en 16:00: Sessie 1 ‘Een politiek van hoop’ met rabbijn Jonathan Sacks
  • 18 mei tussen 14:00 en 16:00: Sessie 2 ‘Gevangenge van de hoop’ met aartsbisschop Desmond Tutu
  • 15 juni tussen 14:00 en 16:00: Sessie 3 ‘De God van hoop spreekt ook Zulu’ met aartsbisschop Thabo Makgoba, opvolger Desmond Tutu
Back To Top
Zoeken