
Lustrum bijeenkomst/lezing door de geluksprofessor
Vier de verschillen!
Waarom voelt de één zich bijna altijd gelukkig, terwijl de ander slechts af en toe een moment van vreugde ervaart? Waarom beoordeelt de één zijn leven met een 8, terwijl een ander niet verder komt dan een 5? Wat verklaart deze verschillen in geluksgevoel – en breder nog, de verschillen tussen mensen in het algemeen?
Met behulp van de unieke en waardevolle data van het Nederlands Tweelingen Register onthult Meike Bartels dat geluk niet slechts een kwestie is van toevallige gebeurtenissen of bewuste keuzes. Een deel van onze verschillen in geluksgevoel ligt verankerd in onze genetische aanleg. Maar wat betekent dat eigenlijk? Zijn we dan overgeleverd aan ons DNA? Of kunnen we ons geluk actief beïnvloeden?
Door wetenschappelijk onderzoek laat Bartels zien dat geluk weliswaar deels erfelijk is, maar dat dit niet betekent dat we er geen invloed op hebben. Geluk is geen vaststaand gegeven; het is een dynamisch proces waarin zowel biologie als omgeving een rol spelen. Kan geluk getraind worden? Kunnen we onszelf en anderen helpen om veerkrachtiger en gelukkiger te worden?
Daarom werkt ze aan een fundamentele paradigmaverschuiving: van een wellbeing society, waarin geluk als ultiem einddoel wordt gezien, naar een society based on wellbeing, waarin geluk niet slechts een eindstation is, maar een uitgangspunt. Door te starten met welbevinden en te investeren in de bouwstenen ervan, kunnen we niet alleen het geluk van individuen vergroten, maar ook een veerkrachtigere en gezondere samenleving creëren.
Want als geluk deels in ons DNA zit, betekent dat niet dat het vaststaat – het betekent dat we de sleutel in handen hebben om het te versterken.
Meike Bartels (1973) is University Research Chair hoogleraar Genetics and Wellbeing bij de Afdeling Biologische Psychologie, Vrije Universiteit Amsterdam. Ze startte haar onderzoekslijn naar geluk met een VENI en open competitie subsidie van NWO. In 2014 werd zij benoemd tot Hoogleraar onder het University Research Programma van de VU. Ze publiceerde onder meer het eerste moleculair genetische bewijs en de eerste genetische varianten voor welbevinden. Ze ontving een ERC Consolidator beurs om haar onderzoekslijn te consolideren en een NWO-VICI beurs om haar onderzoek verder uit te breiden. Ze is board member van de International Positive Psychology Association Ze leidt en begeleidt verschillende onderzoeksprojecten om zicht te krijgen op de onderliggende bronnen van variatie in geluk en welbevinden. Met de stichting XplorIT beoogt ze de impact van de onderzoeksresultaten
op het gebied van welbevinden te vergroten en de maatschappij om te vormen naar een society based on wellbeing.