Skip to content

19 maart

Donderdag van 15:00 tot en met 21:00

Cursussen

Head exploding, Salvador Dali

Opvallende vrouwelijke filosofen: Ayn Rand en Hannah Arendt start 16 april

Cursus met Tom Mikkers 

Vanwege de maatregelen rond het Coronavirus start de cursus op 16 april.

Donderdag  16 april – 23 april, middag 15.00-17.00 uur, avond 19.30-21.30 uur

In deze cursus bespreken we twee vrouwelijke filosofen en kijken we naar de rol van vrouwen in de filosofie.

Ayn Rand (1905-1982)

Haar debuutroman ‘The Fountainhead’ (1943) werd verfilmd. Het vervolg ‘Atlas Shrugged’ werd door de lezers van Time Magazine gezien als het op één na belangrijkste boek van de 20e eeuw. Toch wordt zij primair gezien als filosoof, die met haar romans en scenario’s uiting geeft aan hoe het er voorstaat in de maatschappij. Haar filosofie wordt bejubeld en bekritiseerd. De Washington Post berichtte dat Donald Trump zijn regering bevolkte met aanhangers van haar gedachtegoed. Wie is Ayn Rand? Wat is haar filosofie?

Hannah Arendt (1906-1975)

Vanwege haar joodse achtergrond moest ze vluchten naar de Verenigde Staten. Arendt werd beroemd door haar verslag voor The New Yorker van het proces tegen de oorlogsmisdadiger Eichmann. Zij verbaasde zich over de alledaagsheid van Eichmann, die als een bureaucraat zijn werk had gedaan. Ze introduceerde de term de banaliteit van het kwaad’. Wat betekent dit?

De cursus wordt zowel ’s middags als ’s avonds gegeven.

Bij opgave per e-mail aan secretaris@vrijzinnigen-wassenaar.nl graag vermelden of je meedoet met de middag – dan wel met de avondgroep.

Back To Top
Zoeken