Skip to content
Hoe word je gelukkig?

Hoe word je gelukkig? Helpt de vraag naar God hierbij?  Of je nu ver teruggaat in de tijd en bij Augustinus kijkt, of meer recent het werk van Eckhart Tolle overpeinst, veel spirituele denkers worstelden in hun leven met de vraag ”Hoe kom je God op het spoor?” De vraag “Hoe vind ik God?” leidt meestal niet tot het inzicht dat geluk samenvalt met vervuld verlangen, laat staan dat het instant geluk oplevert. Het levert wel iets anders op, geloof ik.

Geluk lukt niet altijd

Blijven vertrouwen is soms een bovenmenselijke opgave.  Hoe word je gelukkig? Ondanks het kruis dat je draagt toch de leliën in het veld zien. De verwachting van een gelukkig leven, zonder horten en stoten, wordt uiteindelijk vroeg of laat ontmanteld. In ieder geval was dit voor mij zo. We zijn hier op aarde om een pakketje uit te pakken, dat we bij onze geboorte hebben gekregen. We hebben allemaal iets anders ontvangen en we moeten er ook allemaal iets anders mee. Sommige aspecten zijn buitengewoon onplezierig, dat ook. In ieder leven komen er spoken en geesten voor, die je belagen. Zonder verlies haalt niemand de eindstreep. Soms wint de zinloosheid het van het betekenisvolle, omdat het lijden van een mens in één leven te veelomvattend is.

Houd de vraag naar God levend, is brandstof voor de hoop

Geloven is misschien ook wel door de donkere sluier van het leven heen leren kijken. Op een dag geven we dat geschenk weer terug: uitgepakt, verwerkt en verteerd. Of we het dan ook begrepen hebben? Of we God dan ook zullen vinden? Ik weet het niet. Of er licht schijnt als het licht uitgaat durf ik niet te zeggen. Wel weet ik dat ik de lichte en hoopvolle kanten in dit leven van brandstof voorzie door de vraag naar God steeds weer te blijven stellen. Dat is ook geluk, alleen net ietsje anders. Dat dát licht nu niet dooft, juist door de vragen naar God levend te houden.

Tom Mikkers

Credits foto: Shawn Arron 

Back To Top
Zoeken