Op 17 juli 2020 vertellen Gerard en Hanneke Kastelein over het boek “Klokken voor Amerika”. Dit is geschreven door dr Diederik Oostdijk, hoogleraar aan de VU. De voordracht vindt plaats in het kader van het Cybercafe – online, via een Zoom verbinding, Het gaat over het carillon dat het Nederlandse volk aan Amerika schonk. Hierbij ging zóveel mis ging dat Diederik Oostdijk er een boek over geschreven heeft. The Netherlands Carillon was bedoeld als dank voor de Amerikaanse hulp in en na de Tweede wereldoorlog. Er kwam al snel kritiek op het Carillon, dat nooit harmonieus klonk en moeilijk te bespelen was. De klokkentoren lekte en de grote basklokken zaten onder de vogelpoep. In de Nederlandse en Amerikaanse kranten sprak men er schande over, dat de Netherlands Carillon zó verwaarloosd werd.
restauratie
Alle klokken zijn op dit moment in Nederland in Asten voor restauratie en herstemming door de Koninklijke Klokkengieterij Eijsbouts. In het kader van 75 jaar bevrijding heeft het Museum Klok en Peel een tentoonstelling georganiseerd o.a. over deze Klokken voor Amerika, die er ook te bezichtigen zijn. Op 30 april vond de officiële opening plaats, niet op de manier zoals gepland vanwege het coronavirus, maar via een live-stream vanuit het museum, waar curator dr Luc Rombouts vertelde over de tentoonstelling en Diederik Oostdijk zijn boek presenteerde.
terug naar Arlington
Vanaf 1 juli is het museum weer opengesteld voor bezoekers. Intussen zijn er drie nieuwe klokken gegoten. Deze zijn opgedragen aan drie beroemde Amerikaanse srtijders voor vrijheid: George Marshall, Eleanor Roosevelt en Martin Luther King.
Ook deze klokken zijn op de tentoonstelling te zien. Aan het eind van dit jaar zullen alle klokken, 53 in totaal, teruggebracht worden naar Arlington, waar op dit moment ook de klokkentoren volledig gerestaureerd wordt door de Amerikanen.