Skip to content
Liefs uit Kaapstad, bericht van Jan Jorrit Hasselaar – deel 1

Jan Jorrit Hasselaar loopt stage als predikant in Wassenaar. Maar hij onderbrak zijn stage voor een verblijf in Kaapstad. Hoe gaat het met hem? Hieronder volgt het eerste deel van het bericht dat hij stuurde.

Hoe gaat het met je?

Elke ochtend word ik om 7 uur gewekt door kinderen die voor schooltijd op hun Marimba oefenen.

 

Ik ben al een paar weken in Kaapstad. Met een dubbelgevoel vanwege de oorlog in Oekraine stapte ik in het vliegtuig op 5 maart. Hoe zou de oorlog zich ontvouwen? Het blijft een spannende vraag. En hoe verdrietig is het om alle beelden op televisie te zien. Tegelijkertijd is het ook goed om hier te zijn en de tijd vliegt voorbij.

Gastvrije zusters

Ik verblijf hier in het convent van de Dominicaanse zusters. De zusters zijn erg gastvrij. Zo heb ik bijvoorbeeld een slaapkamer, een kantoor en een auto tot mijn beschikking gekregen. Als het past dan lunchen en dineren we samen. Als ik geen andere afspraken heb dan neem ik deel aan het ochtend- en avondgebed. Ik vind dat een mooie manier om de dag te structureren. Op het landgoed van het convent staat een kleuterschool, een basisschool en een middelbare school. De afgelopen 150 jaar hebben de zusters vele scholen in Kaapstad opgezet. Nu de zusters op leeftijd zijn, hebben ze de meeste scholen overgedragen aan een stichting. Over hun eigen toekomst zijn de zusters nuchter. “Blijkbaar heeft onze manier van religieus leven de langste tijd gehad. Soms moet iets eerst sterven, voordat er iets nieuws kan ontstaan”. Ik hoop dat ze nog een tijdje blijven. Ik ben hier graag.

De kaars brandt

Ik verliet Wassenaar met de kaars die ik van jullie heb gekregen. De eerste dienst heb ik deze kaars meteen aan de parochie gegeven. Sindsdien brandt de kaars met Wassenaar erop, elke zondag op het altaar in Kaapstad. De omstandigheden en vragen in Kaapstad en Wassenaar zijn dikwijls compleet verschillend, maar elkaars licht van hoop, geloof en liefde kunnen we altijd versterken. Ik ervaar het als een groot voorrecht om hier te mogen zijn. Ik hoop straks ook wat van het licht hier mee te kunnen nemen naar Wassenaar.

Back To Top
Zoeken