Skip to content
‘Liefs uit Wassenaar’ kleurt groen op Palmzondag

Palmzondag is het moment waarop kerken vieren dat Jezus Jeruzalem binnenkomt. Met palmtakken wordt hij toegejuicht. In ‘Liefs uit Wassenaar’ op zondag 5 april is daarom Hanneke Kastelein te gast. Met veel toewijding verzorgt zij de Bijbelse tuin rond ons kerkgebouw in Wassenaar.

Alle planten en bloemen in deze tuin hebben een bijzondere betekenis. Hanneke Kastelein komt hierover vertellen. Wat is het groen in de tuin dat bij Palmzondag hoort? “De takjes van de bukspalm worden op Palmzondag in de katholieke kerk gewijd en dan mee naar huis genomen om achter de crucifix te steken. Huis en hof zullen dan het hele volgende jaar tegen kwaad (bliksem) beschermd worden. In het zuiden en oosten van het land werd tot voor kort nog de akker gepalmd met het uitspreken van het begin van het Johannes evangelie afgewisseld met het Onze Vader en bepaalde rijmpjes. De kracht van het buxustakje zit hem in het alijd groen zijn.”

Verder is er orgelmuziek van Elly Rote, Karin Vogelaar zingt en Tom Mikkers verzorgt een overdenking.  Je kunt meeluisteren vanaf 10.30 uur. Achteraf terugluisteren kan ook.

Enkele voorbeelden van Bijbelse bloemen

voor een volledig overzicht kijk op de speciale website van onze kerktuin. Hier vind je prachtige foto’s en beschrijvingen van alle planten en bloemen in de kerktuin.

Sneeuwbes verwijst naar de tranen van Petrus.  Dit thema zie je met name op de muurschilderingen in de Franse Alpen uit de 14e, 15e eeuw afgebeeld. De haan ontbreekt ook nooit.

Uit de tranen van Jezus in de hof van Gethsemane, toen hij God smeekte hem de bittere kelk voorbij te laten gaan, ontstond een blompje dat in Vlaanderen Christusoog genoemd wordt.

De peulen van de judasboom kleuren rood, omdat de boom – volgens de overlevering – zich zo schaamde dat Judas zich aan deze boom verhangen heeft. Het verhaal begint, dat Judas, toen hij hoorde dat Jezus ter dood veroordeeld was, naar de hogepriesters toeging en zei, dat hij onschuldig bloed verraden had en toen gooide hij de 30 zilverlingen naar binnen.

 

 

Back To Top
Zoeken