Skip to content
Luister terug: Filosofisch Café met Daan Roovers

Tijdens het allereerste Filosofisch Café van dit seizoen waar ook weer publiek bij mocht zijn, was Daan Roovers te gast.

Luister terug

Luister hier het pleidooi van Daan Roovers terug over de lange termijn, over ruimte geven aan de kritische vragenstellers en twijfelaars, en over de kracht van verbeelding. (begin op 7 minuten en 25 seconden).

Pleidooi voor de lange termijn

Daan Roovers was tijdens de Corona-crisis Filosoof des Vaderlands. Het viel haar op in deze periode hoezeer de horizon van maatregelen de periode betrof tussen de persconferenties. We zijn in de ban van de korte termijn. Onze economie is gericht op snelle levering en instant behoeftebevrediging. We lijken op de kinderen in de zogenaamde ‘Marshmallow test’ die uitgedaagd werden om het snoep niet direct op te eten.

 

Kathedralen, polders en golven

Tegelijkertijd zijn onze kathedralen en polders het bewijs dat we wel degelijk in staat zijn te werken aan projecten op de lange termijn. Hoe krijgen we meer aandacht voor de lange termijn? Wat is er precies met onze tijdsbeleving aan de hand dat we de kleine golf zien die op ons af komt, maar de grote golf onvoldoende in beeld hebben?

Back To Top
Zoeken