Skip to content
De drijvende krachten achter het Cybercafé in Corona-tijd

Het Cybercafé gaat in Corona-tijd via Zoom gewoon door. Een gesprek met de drijvende krachten achter dit initiatief: Rietje Knaap en Bert Peletier.

Hoe is het gegaan met het Cybercafé in deze toch zo andere tijd?

Zo gauw duidelijk werd dat we niet meer in de achterzaal bijeen konden komen, besloten we om via Zoom contact te zoeken. Elke deelnemer moest de Zoom-App downloaden om zich aan te melden of iemand uit te nodigen. Dit had wel wat voeten in de aarde: er kwamen veel paniektelefoontjes: “Ik kom er niet in.” Door de week werd er nog een paar keer geoefend. Als het dan uiteindelijk lukt elkaar op het scherm te zien levert dat een heuse hoerastemming op. In die tijd deden er allemaal verhalen de ronde dat Zoom niet veilig zou zijn. Gelukkig had het Bestuur een abonnement genomen, wat veel van de achterdocht wegnam, ook al omdat onze eigen Paul je ‘uitnodigde’. Als ‘host’ heeft hij het best zwaar, want hij moet iedereen in de gaten houden: geluid aan als iemand wil praten, geluid uit als dat niet (meer) zo is. We zijn op Goede Vrijdag weer begonnen met een echt programma. Vrijwel iedereen doet mee, wat tussen de 17 en 20 kleine afbeeldingen van de deelnemers op het scherm oplevert. Mensen kunnen nu hun verhaal kwijt en dat doet iedereen dan ook enthousiast. Contacten zijn momenteel immers nogal beperkt.

Is het voor jou anders geworden, Rietje?

Absoluut! De voorbereiding kost heel veel tijd, terwijl ik in de les sneller door de onderwerpen heen ben. Zo las ik bijvoorbeeld een boek over hacken; een interessant onderwerp, maar ik krijg in een Zoom-sessie minder respons dan normaal gesproken. Naar aanleiding van het boek Heroic Failure van Fintan O’Toole over de Brexit heb ik een speech van de Britse premier Johnson uitgesproken, die we vervolgens samen hebben geanalyseerd. Anders is ook dat Tom heel vaak aanwezig is, wat iedereen erg apprecieert. Bert voegt toe dat er één ding is dat in de huidige setting minder energie kost: orde houden. Cybercafé-leden kunnen zich gedragen als een 4e-klas, maar doen dat via Zoom veel minder.

Is er een voorbeeld van een in jullie ogen bijzondere bijeenkomst?

Eigenlijk zijn alle sessies bijzonder. Ik ben ontzettend trots op alle Cybercafé-leden, want ze doen het toch maar allemaal! De bijeenkomst na de afscheidsdienst van Aart Brederode was zeer speciaal. Aan het begin van dit Corona-tijdperk hoorde ik van de ex-man van een vriendin dat zij aan het virus was overleden. Verschrikkelijk, dat lege gevoel waarmee je achterblijft. Gelukkig was dat bij Aart anders. We konden het samen delen in het Cybercafé en je zag de ontroering op ieders gezicht toen Hanneke en Gerard die bij de dienst aanwezig waren geweest, erover vertelden en ons de muziek lieten horen die gespeeld was. Daarnaast had ik gelukkig het boekje met veel haiku’s van zijn hand kunnen vinden (hij was daar erg goed in) waaruit ik voorlas.

Voor jullie is contact hebben op deze virtuele manier niet echt nieuw, toch?

Nee, wij communiceren met familie in Amerika, in Londen en in Eindhoven al veel langer op die manier. Het is fijn dat dat kan. In Londen is in april een baby geboren! Van tevoren was er  enige onrust over mogelijke chaos bij de NHS, maar alles is gelukkig goed gegaan.

Jij zit in de pr-commissie, Bert; hoe gaat het daar?

Ik vind het een erg gezellige groep. Iedereen communiceert altijd al adequaat via Whatsapp en de e-mail, maar nu vergaderen we steevast via Zoom. We zijn divers qua leeftijd en inbreng en naast overeenkomst is er ook verschil van mening, maar iedereen zet zich volop in.

Hebben jullie tot slot nog ideeën om het onderlinge contact in deze tijd te verrijken?

In onze geloofsgemeenschap gaat het vooral ook om contact, om de gemeenschap, maar lijfelijk samenzijn zit er vanwege de gemiddelde leeftijd nog even niet in. Misschien kunnen we telefooncirkels en Zoom-kringen instellen om elkaar nabij te blijven.

Dit artikel verscheen ook in de in de speciale zomereditie van Opgang, het magazine van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar. Wil jij ons magazine Opgang ook ontvangen? Stuur dan een bericht aan secretaris@vrijzinniginwassenaar.nl of sluit je aan en ontvang Opgang als lid of begunstiger. 

 

 

Back To Top
Zoeken