Op 5 juli ontving Evert Schneider luchtmacht-predikant Jan Tom Schneider in ‘Vrijzinnig in Wassenaar’. Evert Schneider is samen met Alexander Schimmelpenninck en Tom Mikkers één van de drie interviewers van de online luister-mee-dienst ‘Vrijzinnig in Wassenaar’.
Luister hier het programma terug. Het begin is op 12 minuten.
Jan Tom Schneider werd geboren in Wamena, op het voormalig Nederlands Nieuw-Guinea op 22 juni 1961. Door de Protestantse Kerk in Nederland is hij aangesteld voor buitengewone werkzaamheden als geestelijk verzorger bij de krijgsmacht, in zijn geval bij de Koninklijke luchtmacht. Hij werkte in het pastoraat in de sloppenwijken van Buenos Aires in 1986, waarna hij jeugdpastor werd in de Kloosterkerk in Den Haag van 1987-1990. Hierna begon zijn loopbaan als predikant bij de krijgsmacht. Jan Tom Schneider wil mensen verbinden, ondanks verschillen, ondanks leeftijd, ondanks verschillende levensovertuigingen. Een nieuwe boodschap laten opdoemen uit oude verhalen, daar gaat het hem om. Ds. Jan Tom Schneider is een neef van Evert Schneider.
Waarover ging het ?
De Lezingen kwamen dit keer uit Klaagliederen 3, 22 – 39 en uit Lukas 6, 36 – 38. Jan Tom Schneider verzorgde hierover de overdenking. Hij vertelde dat barmhartigheid waartoe het Lukas evangelie ons aanzet duidt niet op een liefhebben in een afwachtende toestand. Het is een liefhebben dat zich vertaalt in handelingen, met enkele sleutelwoorden als leidraad: niet oordelen, niet veroordelen, de ander los kunnen zien van diens daden (vergeven) en de ander net zo royaal geven als we zelf mochten ontvangen. De eerste hand reiken. De eerste willen zijn die het vijandsbeeld niet in stand houdt. De ander gaan zien als mens zoals wij zelf zijn. We zien de worsteling met deze sleutelwoorden elke dag om ons heen, in mensen die verder proberen te komen na geweld in hun verleden. We zien een voorbeeld in het verhaal Het Adres van Marga Minco. We zien de moeite van militair en samenleving, nu we, na 25 jaar, hopen beter en realistischer om te gaan met de aanwezigheid van Dutchbat III, tijdens de val van Srebrenica. We wijzen gemakkelijk, we oordelen snel. Moge het fundament onder onze wereld gebouwd zijn op onze bereidheid toe te geven dat we allen mens zijn, en dus niet anders dan de ander waar die zich ook bevindt in deze, onze, wereld. We collecteerden nog één keer voor nieuwe geluidsapparatuur. Als u bij wilt dragen dan vindt u hier de informatie. Jan Tom Schneider vertelde verder wat hem raakt in het lied ‘Something inside so strong’ van Labi Siffre en er was live muziek van onze organist Elly Rote. De samenzang betrof lied 657 uit het nieuwe liedboek ‘Zolang wij ademhalen’.
Zolang wij ademhalen,
schept Gij in ons de kracht.
Om zingend te vertalen
waartoe wij zijn gedacht:
elkaar zijn wij gegeven
tot kleur en samenklank.
De lofzang om het leven
geeft stem aan onze dank.
Het donker kan verbleken
door psalmen in de nacht.
De muren kunnen vallen:
zing dan uit alle macht!
God, laat het nooit ontbreken
aan hemelhoog gezang,
waarvan de wijs ons tekent
dit lieve leven lang.
.