Skip to content
Uittip: De Bijbelse tuin aan de Lange Kerkdam

Als ik iets heb ontdekt in deze quarantaine-periode, dan is het wel onze Bijbelse tuin rondom ons kerkgebouw. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet zo ben van de bloemen en planten. Wat groen is, sterft onder mijn vingers. Alleen de orchidee doet het goed bij mij. Die krijgt ook bloemen als ik hem geen aandacht geef. Vraag me alleen niet waarom.

Extra betekenis

Terug naar de tuin. Tijdens de lock down kreeg ik oog voor de Bijbelse tuin. Dat had een concrete aanleiding. Ik moest filmpjes maken rondom de Paasperiode. In het filmpje over Goede Vrijdag speelde de tuin een essentiële rol. Van dichtbij filmde ik de bloemen.

Het kreeg allemaal extra betekenis omdat Hanneke Kastelein op Palmzondag daarvoor te gast was in ons ‘Liefs uit Wassenaar’. Zij is de drijvende kracht achter deze tuin. Alle planten en bloemen in deze tuin hebben een bijzondere betekenis, begreep ik toen.

Zo legde zij uit: “De takjes van de bukspalm worden op Palmzondag in de katholieke kerk gewijd en dan mee naar huis genomen om achter de crucifix te steken. Huis en hof zullen dan het hele volgende jaar tegen kwaad en bliksem beschermd worden. In het zuiden en oosten van het land werd tot voor kort nog de akker gepalmd met het uitspreken van het begin van het Johannes evangelie, afgewisseld met het Onze Vader en bepaalde rijmpjes. De kracht van het buxustakje zit ‘m in het altijd groen zijn.”

Aanrader

En zo is er geen plant of struik in onze tuin zonder betekenis. Nu we niet op vakantie kunnen, is een bezoek aan de tuin een aanrader. Op de website kerktuinnpbwassenaar.nl vind je een uitgebreide beschrijving van Bijbelse planten en bloemen. Gun jezelf deze zomer een bijzonder ervaring. Bekijk van tevoren de website over onze tuin, neem vervolgens je fototoestel mee of een goed boek, en trek erop uit richting Lange Kerkdam. Er staan bankjes op verschillende plekken waar je fijn kunt zitten en kunt mijmeren over het leven en de zin ervan. Precies wat een geloofsgemeenschap beoogt. Bloemen en planten hebben soms meer zeggingskracht dan een dominee die voorbijkomt.

Tom Mikkers

Dit artikel verscheen ook in de in de speciale zomereditie van Opgang, het magazine van de Vrijzinnigen NPB Wassenaar. Wil jij ons magazine Opgang ook ontvangen? Stuur dan een bericht aan secretaris@vrijzinniginwassenaar.nl of sluit je aan en ontvang Opgang als lid of begunstiger. 

 

Back To Top
Zoeken