Jan Jorrit Hasselaar loopt stage als predikant in Wassenaar. Maar hij onderbrak zijn stage voor een verblijf in Kaapstad.
Hoe gaat het met hem? Hieronder volgt het tweede deel van het bericht dat hij stuurde waarin hij vertelt over de reden van zijn verblijf daar. Kijk hier voor het eerste deel.
Afronding van samenwerking waterstrategie
De voornaamste reden van mijn verblijf hier is de afronding van een samenwerking van enkele organisaties: WereldWaternet, University of the Western Cape, Department Water & Waste en de Vrije Universiteit op de waterstrategie van Kaapstad. Deze strategie is ontwikkeld n.a.v. de grote droogte tussen 2014 en 2018. In 2018 was Day Zero nog 3 maanden verwijderd, de dag dat alle waterkranen in Kaapstad dichtgedraaid zouden worden. Doordat de stad in korte tijd haar watervraag wist te halveren, wisten ze Day Zero voor zich uit te schuiven tot de regen weer kwam. De kans dat Day Zero zich echter herhaalt is aannemelijk. De stad bereidt zich hierop voor door meer ‘water sensitive’ te worden.
Op de foto Kees van der Lugt (World Waternet), Judith Kolen (World Waternet), Jan Jorrit Hasselaar, Geordin Hill Lewis (burgemeester Kaapstad) en Nichola Walker-Woodard (vice-consul generaal Nederland) – de burgemeester van Kaapstad ontving ter inspiratie een prent van Amsterdam met een foto van de Amsterdamse grachten in zeventiger jaren en een foto van de grachten nu. Er wordt weer gezwommen in de grachten van Amsterdam.
Inclusieve stad
Ze gebruiken deze uitdaging om ook een meer inclusieve stad te worden, want apartheid is hier nog overal. In onze samenwerking hebben we ons vooral gericht op het werken aan soft skills. Welke instrumenten kunnen ingezet worden om te werken aan meer vertrouwen en inclusiviteit, vooral tussen overheid en mensen in de townships. We proberen daarbij zoveel mogelijk expertise uit Kaapstad zelf bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld met een inspirational brief van aartsbisschop Thabo, opvolger Desmond Tutu (zie bijgevoegd). De resultaten van ons project zijn zeer goed ontvangen. Er worden diverse vervolgstappen verkend.
Inspiratie brief
Aartsbisschop Thabo, de opvolger van bisschop Tutu, heeft een speciale boodschap over hoop en de waterstrategie van Kaapstad. Achter de QR code is ook een eerdere videoboodschap van hem.
Inspiratie brief van aartsbisschopThabo Makgoba (link naar PDF)
Meedoen in de Anglicaanse parochie
Mijn verblijf hier maakt het ook mogelijk om wat mee te doen in de Anglicaanse parochie van Saint Bartholomew in de binnenstad. Deze kleine gemeenschap wil een plek voor de buurt zijn in een overwegend Islamitische buurt. Zo huisvesten ze een soepkeuken gerund door een Islamitische NGO die dagelijkse 3.000 maaltijden verzorgd voor mensen in de townships. Op zondag mag ik meedoen in verschillende rollen op het altaar als gebed, preek en eucharistie, een verrijkend ervaring.
Huisbezoek met gebed
Opvallend vind ik het huisbezoek. Dit zijn levendige bezoeken waar het ene verhaal na het andere wordt gedeeld. Voor we weggaan spreekt John, de pastoor, een gebed uit voor de mensen, hun leven en hun huis. In de vrijzinnigheid zijn wij niet gewoon een dergelijk gebed te doen. Tegelijkertijd vind ik het wel aansprekend op de wijze waarop John het doet. Met een luchtig en inspirerend gebed zet hij mensen in het licht, een mooie manier om uit elkaar te gaan. Toen ik aan John vroeg of hij mij zo’n gebed kon toesturen, antwoordde hij: “Joh, ik heb dat niet uitgeschreven, dat was the spirit”. Toen hij mij de volgende zondag om mijn preek vroeg, was mijn antwoord ook: “Joh, ik heb dat niet uitgeschreven, dat was de spirit”.