Skip to content
Liefs uit Kaapstad – groeten terug uit Wassenaar

Stagiair Jan Jorrit Hasselaar verbleef de afgelopen tijd in Kaapstad. Hij schreef eerder hierover op deze site. Hij is weer terug in Nederland. Ook zijn stage gaat weer van start. Hieronder blikt hij nog even terug en hij kijkt vooruit.

Waar halen we de hoop vandaan

“Op 20 maart begon Tom Mikkers zijn preek met de vraag welke goede woorden we gehoord hadden willen hebben toen we ze nodig hadden. Een belangrijke vraag, zeker ook omdat we goede woorden zo nodig hebben vandaag de dag met vragen als de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en onze eigen vertwijfeling soms over waar we de hoop vandaan moeten halen.

Elke zondag brandt een kaars

Met goede woorden hebben jullie mij naar Kaapstad laten gaan. En in lijn met de Hebreeuwse term ‘dabar’ hebben jullie je woorden gepaard laten gaan met daden. Ik heb een mooie kaars meegekregen naar Kaapstad. In mijn eerste dienst in de Anglicaanse parochie van Sint Bartholomeus heb ik de kaars in mijn preek verwerkt en is de kaars op het altaar gezet, als teken van verbondenheid in geloof, hoop en liefde tussen Wassenaar en Kaapstad. De kaars zal daar elke zondag branden, net zolang tot de kaars op is.

Ontroerend

    

Zoals u hebt kunnen lezen hebben we een goede tijd in Kaapstad gehad. Ontroerend was het hoeveel goede woorden er klonken bij mijn afscheid, zowel van collega’s, de Dominicaanse zusters en de Anglicaanse parochie. Ook de parochie liet haar goede woorden gepaard gaan met een geschenk. Ik zal dit geschenk aan jullie overhandigen tijdens onze kerkdienst op Eerste Pinkersterdag.

Proefpreek

Die viering is meteen mijn zogenaamde ‘proefpreek’. Na deze viering wordt bepaald of ik ‘de proeve’ goed heb doorstaan en voortaan zelfstandig voor mag gaan. Ik kijk ernaar uit om deze kerkdienst en ook alle anderen daaraan voorafgaand samen te mogen vieren. De komende tijd mogen we  diverse mooie dingen met elkaar doen.

Kom naar de cursus over hoop

De cursus over hoop die begint op 20 april sluit goed aan bij de mooie sessie over feiten en betekenis met Paul van Tongeren. In deze cursus willen we met elkaar in gesprek gaan naar aanleiding van kleine portretten over hoop van Jonathan Sacks, Desmond Tutu en Thabo Makgoba. Hoop gaat in deze portretten over het anders leren zien en doen, waarin, volgens Paul van Tongeren, het wonder gebeurt. Ik hoop u allen te zien tijdens deze cursus en kijk uit naar het tweede deel van mijn stage in uw midden.

Met hartelijke groet,

Jan Jorrit

Back To Top
Zoeken