Skip to content
Jaaroverzicht 2020 – wat lazen jullie het meest?

Aan het eind van dit veelbewogen jaar starten we met een nieuwe traditie: Het jaaroverzicht aan de hand van de best gelezen berichten op onze site. Er is geen kerkdienst op deze eerste zondag na kerst. Met dit jaaroverzicht hopen we je toch wat geestelijk voedsel mee te geven. Herlees onze meest gelezen berichten van het afgelopen jaar of bekijk de filmpjes die we maakten, en mijmer zo met ons mee over 2020.

Online zoektocht naar zingeving groeide

Wat een jaar was 2020, óók voor onze geloofsgemeenschap. Het was het jaar van lock downs, online kerkdiensten en plannen maken waarvan je wist dat het tóch weer anders zou kunnen lopen. Toen we in januari van dit jaar online gingen met onze nieuwe website hadden we niet kunnen vermoeden, dat deze zo’n belangrijke rol zou gaan spelen in 2020. De zoektocht naar online zingeving groeide tijdens de Corona-crisis enorm. Dat hebben we geweten: Bijna 81.000 weergaves van pagina’s, waarvan 31.000 unieke weergaves door ruim 8000 unieke bezoekers.

Top 10 van best gelezen berichten in het magazine

 1. Liefs uit Wassenaar in plaats van kerkdiensten op zondag
 2. Liefs uit Wassenaar op zondag 22 maart
 3. Kerstavond – luister mee
 4. Liefs uit Wassenaar kleurt groen op Palmzondag
 5. Een blik op Harari door Bert Steinmetz
 6. Pasen met burgemeester Leendert de Lange
 7. Long read – volledige preek Johan Goud over oordeel en genade
 8. Weer naar de kerk
 9. Filosofisch café: Désanne van Brederode over Syrië
 10. Drie vragen aan Bert Peletier

Wat lazen jullie vaak en veel?

Leert nood bidden? De best bezochte pagina’s van 2020 maken in ieder geval duidelijk wat mensen zoeken bij ons. De agenda met kerkdiensten werd het allermeest bekeken, bijna 5500 keer. We hadden ook last van heimwee naar het gebouw. Ons kerkgebouw werd ruim duizend keer bezocht. Mogelijk riep dat weer vragen op, want wie huizen er dan in het gebouw? Het antwoord op die vraag was goed voor tweeduizend bezoekjes.

Liefs uit Wassenaar

In maart 2020 moesten we – vanwege de lock down – van het ene op het andere moment overstappen van klassieke kerkdiensten op zondag naar iets anders. We besloten om in deze online diensten de deur naar Wassenaar wagenwijd open te zetten. Omdat gastpredikanten niet meer konden komen, nodigden we gasten uit Wassenaar en omgeving uit onder het motto ‘Liefs uit Wassenaar. Het was voor iedereen even wennen. De uitleg daarover is dan ook het best gelezen bericht van 2020  in ons online magazine, op een totaal van 117 berichten: duizend keer maar liefst.

Volle kerk online

…en er werd goed geluisterd. Op zondag 22 maart hadden we ons kerkgebouw ingrijpend moeten verbouwen als we toen alle online kerkgangers hadden willen verwelkomen. Het bericht over deze dienst met de overdenking van Tom Mikkers zorgde voor een record dat de rest van het jaar fier overeind bleef. Maar liefst 620 bezoeken en de live uitzending op zondag kon op bijna 200 luisteraars rekenen.

Druk bezochte feestdagen

Ook de feestdagen waren als vanouds populair. Op kerstavond bleef de teller steken op 450 bezoekers. Met palmpasen was het online een volle kerk. Hanneke Kastelein, die samen met anderen de zorg over de tuin onder haar hoede heeft, nam de luisteraar mee door de Bijbelse tuin rond het kerkgebouw. Het bericht over palmpasen zorgde in totaal voor bijna 350 unieke weergaven. De preek van de leek met burgemeester de Lange op paaszondag telde ruim 300 gasten.

Weer even open

Gelukkig mochten we in de zomer weer kerkgangers ontvangen en konden we weer activiteiten organiseren. Dit goede nieuws haalde de top tien. Johan Goud was de gastpredikant wiens preek op de zevende plaats terecht kwam.

Samen met de collega’s van de Protestantse Kerk verzorgden we dit najaar een cursus over de boeken van Yuval Noah Harari in ons kerkgebouw. Een korte samenvatting van Bert Steinmetz over het werk van Harari zorgde ervoor dat niet alleen de deelnemers van de cursus, maar ook een groep van 350 lezers direct op de hoogte was.

Voor de lock down

Helaas moesten we het filosofisch café in november met Désanne van Brederode uitstellen vanwege een nieuwe lock down, maar haar betrokkenheid bij Syrië is jullie niet ontgaan. In maart collecteerden we voor Syriërs en hun land waar de vrede nog altijd niet is neergedaald en Assad het voor het zeggen heeft. Mensenrechten worden hier op afschuwelijke wijze geschonden. Deze blog over Syrië is de best gelezen blog vóór de lock down van half maart 2020, op korte afstand gevolgd door de ‘drie vragen aan Bert Peletier’. Overigens zijn zowel Bert Peletier als de eerder genoemde Hanneke Kastelein en Bert Steinmetz enthousiaste deelnemers aan ons Cybercafé. Het Cybercafé kwam jaar dit sinds maart elke week online samen. Op 1 januari verzorgt het Cybercafé een speciale online nieuwjaarsreceptie. 

YouTube

We kozen er bewust voor om onze livestream van de zondagse kerkdiensten bij geluid alleen te houden. “Laten we dat eerst maar eens zo goed mogelijk doen”, was het adagium. Zo kwam er een nieuw geluidssysteem in de kerk om het meeluister-plezier te vergroten.

Toch maakten we wel video’s. We openden in het begin van de eerste lock down in maart ons eigen YouTube kanaal ‘Vrijzinnig in Wassenaar’. Hier zijn bescheiden kijkcijferhits te vermelden. Maar liefst 19 video’s werden er gemaakt, variërend van muziek-opnames ten behoeve van kerkdiensten, korte reportages over activiteiten in onze kerk of kleine miniaturen ter inspiratie. Het lied ‘Maak van kerst dit jaar’ wist meer dan 1000 bezoekers te bekoren, en werd de best bekeken video van 2020.

Top 5 van best bekeken video’s

 1. Maak van kerst dit jaar
 2. Goede vrijdag in quarantaine
 3. Avondmaal in quarantaine
 4. Een zonnige dag rond de Burcht
 5. Art of Shopping Wassenaar – de opening 

Goede Vrijdag in quarantaine’ eindigde op een stevige tweede plaats met meer dan 980 views. De Raad van Kerken in Nederland prees de video aan op haar site. Een andere video over het avondmaal in quarantaine werd door theologie-studenten aan het remonstrants seminarium zelfs als studiemateriaal besproken…en goedgekeurd. De video over het tuinconcert in de Burcht ging de hele wereld over. Deze video heeft de meeste kijkers uit andere landen. Kinderen van (oud) burchtbewoners die in het buitenland wonen, lieten weten hoe fijn ze het vonden deze vertrouwde plek in Wassenaar weer even te kunnen zien.

Facebook

Op Facebook telt onze pagina inmiddels bijna 400 likes. Hier delen we onze berichten. Preken deden het goed. De preek van Johan Goud en de preek van Tom Mikkers over ‘de eerste troubadour’ gingen hier als een trein. Bij de laatste preek hielp het beslist dat de zangeres van ‘De Troubadour’ – Lenny Kuhr- de preek aanprees onder haar fans en Facebook volgers.

Wat al deze cijfers laten zien? We hebben dit jaar heel veel nieuwe dingen geleerd, dat zeker. Onze best bezochte berichten laten vooral zien wat jullie van ons verwachten: kerkdiensten en inspiratie. Het komende jaar gaan we daarmee door. Hopelijk kunnen we dan ook weer ook echt samen komen. Een volle kerk aan de Lange Kerkdam, hoe mooi zou dat zijn. Laten we die hoop levend houden. Dank voor jouw bezoek aan onze website en het delen van berichten. Tot ziens in het nieuwe jaar. Ik wens je een gezond en gezegend 2021 toe!

Tom Mikkers, predikant

Back To Top
Zoeken